Hidangan Si Cilik @ Berita Harian (II) ^_-

Good day to you beauteous mommies *hugs* 😉

Wish you’re in wonderful paradise day mode.

Alhamdulillah, we’ve been featured in Berita Harian newspaper last Tuesday 😀 (Berita Harian’s Ratu: “Kikis Sikap Cerewet Si Kecil”).

For gazillion  times, thank you hot mommies for your endless support & du’a.

Thanks a lot to Berita Harian’s readers for visiting our humble blog *cuddles*

Special Thanks:

  • Berita Harian Newspaper (Malaysia’s Largest Malay Newspaper!)
  • Miss Nor Affizar Ibrahim (Berita Harian’s journalist) for featuring us 😉
  • Sir Photographer (professional photographer) for taking our gorgeous pics ^-^

p/s: actually we missed to purchase this unexpected news due to our heavy schedule this week (homeschool & work), however we managed to get the copy frm NSTP’s Office, Kuala Lumpur, Alhamdlullilah!^-^


Our 11th appearance on local tabloid!
Plus 4th times in local TV show.
Alhamdulillah, grateful to God 😀


Subhanallah, Alhamdulillah, Allahu Akbar!
Really H-A-P-P-Y >_<


YunaFi-cHan and bro KiruaMi-cHan >w<


All team up! 😉
Hello sis ReiHi-cHan and lil sis HidE-cHan~


Alhamdulillah, brilliant work kiddies 😀 Alhamdulillah!
I love this article, especially dedicated for little fussy eater ^_-

——————————————————–

For those of you who do not have Berita Harian newspaper, you may click HERE to read it in online format.

Update: The link for online format is no longer available. Kindly advise -_- I paste for you, below:


Ratu: Kikis Sikap Cerewet Si Kecil

Oleh Nor Affizar Ibrahim

Fahami tabiat, kehendak makan anak

Betulkah kebanyakan si kecil hari ini lebih cerewet daripada orang dewasa dalam memilih makanan? Walaupun si ibu menyediakan masakan yang masak sedap-sedap, si kecil akan menolak ke tepi dan tetap berkeras enggan memakannya. Jika menjamah pun hanya sedikit manakala selebihnya dibuang begitu saja.
Keadaan itu sudah tentu akan membuatkan ibu bapa pening kepala atau mungkin juga boleh timbul perasaan marah setiap kali berdepan dengan ragam si anak, terutama selepas bersusah payah menyediakan makanan itu.
Penulis buku Hidangan Si Cilik, Hafiza Abdul Rahman, berkata masalah itu sebenarnya boleh ditangani dengan bijak dan toleransi antara ibu bapa serta anak.

Hafiza berpendapat, bagi mengatasi sikap cerewet si kecil, sewajarnya amalan pemakanan mereka dididik seawal usia. Tiada jalan singkat untuk mengasuh anak, malah setiap langkah dan perhatian yang diberikan pada si kecil bagi setiap hari dalam penyediaan menu sihat, sebenarnya dapat membantu dalam menerapkan cara pemakanan sihat untuk seumur hidup anak.

Katanya, bagi mengelakkan ‘pergolakan’ sewaktu sesi makan bersama si kecil yang memilih makanan, beberapa perkara boleh dijadikan panduan oleh ibu bapa. Pertama, perbaiki cara pemakanan si kecil tanpa paksaan.

“Anak cilik sering kali akan meminta makanan apabila lapar. Justeru, jika anak tidak lapar jangan paksa mereka untuk makan atau memberikan mereka pemberian sagu hati berupa makanan ringan atau hadiah snek jika si kecil dapat menghabiskan makanan dalam pinggan. Jika berbuat demikian, ia akan hanya menambah masalah dalam mendidik pemakanan sihat pada si kecil,” kata Hafiza.
Katanya, ibu bapa juga boleh menerapkan rutin harian dan ikut jadual makan. Hidangkan menu makanan sihat dalam jumlah kadar yang sesuai untuk si kecil pada waktu yang sama, setiap hari.

Satu tanda baik jika si kecil dilatih sebegini, setiap kali berasa lapar mereka akan segera menghampiri meja makan dan jus buah-buahan atau susu soya boleh diberikan padanya seawal satu jam sebelum si kecil menikmati hidangan utama.

Hafiza menegaskan, tidak kira bagaimana sibuk pun, ibu bapa seharusnya sabar apabila memperkenalkan menu baru. Bahkan, sudah menjadi inti pati si kecil untuk meneroka setiap segi kehidupan, termasuk dunia makanan. Kebiasaannya si kecil akan memegang dan menghidu makanan yang baru diperkenalkan pada mereka, menjamah sedikit dan kadangkala meluahkan kembali makanan itu.

“Perkara ini akan berlaku berulang-kali sehingga mereka benar-benar makan dengan perasaan teruja. Apa yang biasa saya lakukan ialah sebelum memberikan makanan baru, saya mengambil inisiatif untuk membacakan buku cerita berkaitan makanan baru itu dalam kaedah yang menyenangkan sebagai seorang rakan baik buat anak kecil.

“Saya juga akan mendorong mereka untuk bercerita berkenaan warna, bentuk, aroma dan tekstur makanan itu,” katanya berkongsi teknik yang digunakan bagi memenangi hati anak setiap kali waktu makan.

Selain itu, katanya, ibu bapa perlu memberi galakan kepada anak dalam menghargai makanan. Didik anak untuk berdoa sebelum dan sesudah makan serta sentiasa bersyukur dengan anugerah Allah.

Ibu bapa juga mungkin boleh bercerita pada si kecil betapa bertuahnya mereka setiap hari kerana memiliki makanan untuk dipilih berbanding insan lain. Ini dapat mencetuskan perasaan kasih sayang pada diri si kecil dan mereka akan senang untuk berkongsi makanan bersama keluarga dan insan yang memerlukan.

“Anak zaman sekarang boleh dikatakan mewah dan mudah serta bila-bila masa saja boleh mendapat makanan. Sama ada yang dimasak ibu bapa atau dibeli saja di mana-mana kedai atau restoran. Kesenangan yang dikecapi itu menyebabkan anak langsung tidak berpeluang melihat kesusahan bagaimana sukarnya untuk mendapatkan sesuatu makanan itu.

“Kadang-kadang inilah juga menyebabkan makanan itu tidak dihargai anak. Untuk itu, suntik cerita yang boleh memberi keinsafan dan kesedaran kepada anak supaya sentiasa bersyukur dengan rezeki yang ada di depan mata. Berikan juga pelukan erat, ciuman mesra dan kata-kata perangsang setiap kali si kecil berjaya menghabiskan makanan,” katanya.

Tambah Hafiza lagi, ibu bapa boleh mewujudkan setiap masa makanan adalah detik terindah dan menggembirakan buat si anak. Ada pelbagai cara boleh dilakukan antaranya ialah menyediakan beberapa pilihan hidangan yang dimasak dengan aneka cara, menyajikan makanan yang dipotong dengan cara unik dan kreatif serta menarik minat anak untuk menikmati dan sebagainya.

Pada masa sama, ibu bapa boleh mendidik anak untuk rajin membantu setiap kali menyediakan makanan. Minta pertolongan anak untuk bantu memilih buah-buahan, sayur-sayuran dan bahan makanan sihat yang lain sewaktu berkunjung ke kedai bahan makanan atau pasar raya.

Galakkan juga si kecil untuk membantu anda di dapur dalam sesi memasak, contohnya, membersihkan sayuran, mengacau adunan, menguli tepung ataupun menyediakan persiapan meja makan.

“Jika dari peringkat awal anak sudah mula membantu termasuk memilih bahan-bahan yang ingin dimasak hingga memasak dan menyediakan di meja, anak pasti akan berasa teruja untuk mengetahui apakah hasil dan kesudahan daripada titik peluhnya,” katanya.

Hafizah juga menyarankan, ibu bapa supaya menjadi contoh dan model kepada anak. Lazimnya, anak akan mudah mengikut corak pemakanan yang dilihat jika ibu bapa sendiri yang menjadi contoh terbaik buat mereka.
Antara ‘pantang larang’ ketika mengadap rezeki, elakkan gangguan sewaktu makan. Ini kerana waktu makan bersama keluarga perlu diterbitkan dengan aura positif, ceria dan tenang. Oleh itu, televisyen perlu ditutup, buku dan mainan tidak boleh diletakkan di meja makan serta elakkan konflik keluarga sewaktu sesi makan.

INFO: Perilaku si kecil yang cerewet memilih (bagi anak berusia 2 tahun hingga 6 tahun)

  • Tidak menjamah makanan yang cukup.
  • Amat cerewet dalam memilih makanan dan tidak mahu makan bila waktu makan tiba.
  • Hanya gemar makan makanan ringan sepanjang hari berbanding makanan utama.
  • Waktu makan bersama keluarga selalu berakhir dengan amukan si kecil.


——————————————————–

May Allah swt blessed your pure friendship *hugs*

Do take good care and please enjoy your cooking moment for your beloved family, every single day!

About MamaFiza

Born in 1984. Family 1st; living in boulevard of peace, loving my treasured family, fully breastfeeding my precious 4 kids (tandem nursing) *30 months duration for each of 'em*, homeschool advocate, book writer, Work-at-Home-Mom (WAHM), certified Lactation Counselor (LC), official ZIN, yoga + pilates enthusiast, no pacifier & no maid rules! [Praise to God]

24. February 2011 by MamaFiza
Categories: Homeschool Official Event, My Fun Homeschool, Speedy Update | Leave a comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.