Hidangan Si Cilik @ Berita Harian >O<

moshi-moshi alluring mommies *hugs* 😉

Hope you’re in great day!

Warning: this post contains large images.

Alhamdulillah, we’ve been featured in Berita Harian newspaper last Tuesday 😀 (Berita Harian’s Ratu: “Anak Tak Mahu Makan – Mamafiza Perkenal 45 Resipi Menarik”),

Gazillion thanks mommies for your endless support & du’a.

Thanks a lot to Berita Harian’s readers for visiting our humble blog *cuddles*

Special Thanks:

  • Berita Harian Newspaper (Malaysia’s Largest Malay Newspaper!)
  • Miss Nor Affizar Ibrahim (Berita Harian’s journalist) for featuring us 😉
  • Sir Photographer (professional photographer) for taking our gorgeous pics ^-^
  • The King and charming kids for alerting me about this news at MHI studio, TV3.

p/s: it’s Sandwic Santapan Emas, not Sandwic Santapan Emak. But it’s just a tiny matter! ^O^

Excited!!!


Subhanallah, Alhamdulillah, Allahu Akbar!
Yippie >O<


Heavenly-happy ^_______^


Full write-up from Berita Harian’s Best Journalist 😉

Ta daa . . .
Alhamdulillah, my kids extremely happy reading these sublime news >_<
Wonderful job kiddies 😀 Alhamdulillah!

——————————————————–

For those of you who do not have Berita Harian newspaper, you may click HERE to read it in online format.

Update: February 10th, 2011: The link for online format is no longer available. Kindly advise -_- I paste for you, below:


Ratu: Anak Tak Mahu Makan – Mamafiza Perkenal 45 Resipi Menarik

Oleh Nor Affizar Ibrahim

Penyediaan menu sihat dan lengkap dengan segala zat khasiat diperlukan untuk tumbesaran anak yang berusia dua tahun hingga enam tahun adalah penting.

Kebanyakan ibu menyedari hal ini, namun acap kali ada yang merungut atau kehilangan idea bagi menyediakan makanan sesuai serta digemari anak mereka. Lebih memeningkan kepala, anak tidak mahu makanan disediakan.

Tidak kurang juga yang memberi alasan, menyediakan makanan yang sihat dan sedap bukannya mudah kerana perlu mengambil masa lama di dapur, sedangkan, kebanyakan ibu pada masa kini setiap hari perlu memburu masa untuk pergi ke kerja.

Penulis buku Hidangan Si Cilik, Hafiza Abdul Rahman, 26, berkata menyediakan makanan yang sihat dan seimbang untuk si kecil sebenarnya tidaklah sukar, malah dengan menggunakan bahan ringkas serta mudah diperoleh, pelbagai menu hidangan menarik boleh disediakan.

Bagaimanapun, katanya, ibu perlu kreatif dan berani mencuba menghasilkan menu baru dalam usaha memastikan anak suka makanan disediakan, di samping dapat menikmati hidangan yang mengandungi zat lengkap bagi tumbesaran mereka.

Dalam bukunya Hidangan Si Cilik, Hafiza yang lebih disenangi sebagai Mamafiza, memberi pelbagai panduan untuk si ibu menyediakan hidangan menarik buat anak. Selain 45 resipi, buku itu juga memaparkan panduan untuk ibu bapa cara menarik minat si kecil untuk makan dan jadual pemakanan menu sihat untuk kanak-kanak.
Resipi Hafiza menggunakan pelbagai bahan, termasuk bahan yang mungkin bagi kita selama ini perlu dijauhi seperti daging kambing. Sajian beliau menggunakan minyak zaitun tulen yang mempunyai nilai tinggi dan sudah diiktiraf khasiatnya, termasuk bertindak sebagai penambah zat makanan serta mengandungi asid lemak tidak tepu dan dikelaskan oleh pakar sains pemakanan sebagai bahan kandungan yang mampu merendahkan kolesterol berbahaya dalam darah.

Beliau turut mengesyorkan penggunaan daging kambing, keju, plum tomato dan bawang Holland dalam sajian makanan si kecil.

“Sering terdapat salah tanggapan bahawa daging kambing mempunyai kandungan lemak tepu dan kolesterol yang tinggi, oleh itu ia dianggap tidak sihat untuk jantung manusia. Namun, kajian Persatuan Jantung Amerika menyebut daging kambing sesuai untuk mereka bermasalah berkaitan jantung kerana daging kambing mempunyai kualiti protein yang tinggi dengan nisbah kandungan lemak sihat. Daging kambing juga mengandungi zat besi dan mudah dihadam, ini sesuai untuk kanak-kanak.

“Bagi keju pula kebanyakan kanak-kanak memang menyukainya. Kandungan kalsium keju yang tinggi, baik dan memang diperlukan untuk kanak-kanak sedang membesar. Kajian turut mendapati mengambil keju dapat melindungi gigi anak-anak. Selain mempunyai sumber protein yang baik, keju juga sumber pelbagai vitamin dan boleh menambahkan tenaga supaya bermaya serta menjaga kesihatan tulang anak,” katanya yang membuat pembacaan mengenai sumber khasiat sesuatu bahan sebelum mencipta resipi.

Begitu juga plum tomato dan bawang Holland atau lebih dikenali sebagai bawang kuning (bawang Bombay) kata Hafiza. Kedua-dua bahan berkenaan mempunyai beberapa khasiat yang memberikan kebaikan kepada kesihatan kepada orang dewasa mahu pun kanak-kanak.

Katanya, tomato yang berwarna mengandungi bahan antioksida licopene dan yang menariknya, tomato diproses turut memiliki khasiat sama seperti buah segar manakala bawang Holland memiliki kandungan kromium yang baik dan berperanan penting dalam menurunkan glukosa darah bagi pesakit diabetes.

“Bahan berkenaan khususnya keju, sering kali digunakan dalam masakan Barat. Tetapi yang paling penting, selain memberikan manfaat untuk kesihatan semua bahan itu mudah diperoleh dan ini menyenangkan ibu untuk menyediakan makanan,” katanya.

Tambahnya, adalah penting ibu bapa memantau dengan serius corak pemakanan anak dan ia mestilah bermula sejak kecil lagi. Ini kerana setiap bahan yang digunakan dalam masakan memberi impak terbesar pada tumbesaran mental dan fizikal anak.

Ibu muda yang turut dikenali sebagai penceramah bebas, pereka laman web dan pejuang pendidikan anak di rumah sejak kecil memberitahu, sejak dulu ibu bapanya amat mementingkan makanan sihat bagi setiap anak-anak sama ada ketika susah atau senang manakala neneknya rajin melayan dengan mencuba resipi baru yang diambil daripada keratan majalah dan buku.

Hafiza berkata, nilai istimewa itulah membuatkannya belajar untuk menghargai setiap suapan makanan dan masakan yang dihasilkan ahli keluarganya. Apabila berkahwin, suami Mohd Azhar Mohd Zahir, 26, pula sering memperkenalkannya dengan dunia masakan dari pelbagai negara. Justeru, tidak hairanlah kebanyakan resipi yang dikongsikan menggabungkan pelbagai negara.

Katanya, resipi diperkenalkan menggabungkan masakan merangkumi negara jiran Indonesia, Jepun, China, Barat, Sepanyol, Itali dan Mexico. Kelainan yang dicetuskan itu bukan saja memperlihatkan buku resipi berkenaan memuatkan pilihan menu masakan sihat tetapi mudah disediakan mengikut gaya Malaysia untuk seantero dunia.

Senarai 45 resipi yang dimuatkan dalam buku ini adalah antara koleksi peribadi Hafiza yang direka khusus untuk anak-anaknya sebaik saja anak sulungnya, Kirua Hakimy, 6, tamat tempoh penyusuan susu ibu pada usia 30 bulan.

Katanya, pembaharuan pada setiap resipi dibuat untuk anak kedua, Ashyekin Rei Hikaru, 4; ketiga, Afiqah Yunaru, 3, dan anak keempat, Adany Aurora Hydeaki, 2, sehingga berjaya mengumpul lebih 300 resipi sihat.

“Namun, yang lebih penting semua resipi di dalam buku ini bukan saja boleh disediakan untuk kanak-kanak, malah boleh disajikan untuk seisi keluarga,” katanya.

Hafiza memberitahu, beliau sengaja menggunakan tajuk yang agak ‘bombastik’ setiap resipinya bagi memberi impak segar kepada pembaca serta memberi galakan kepada ibu bapa atau penjaga mengambil masa meneliti di dalam kamus bagi menerokai makna perkataan dipilih di samping mengajar perkataan baru kepada anak-anak.

Untuk sarapan pagi, Hafiza menyediakan Antalogi Cinta, Bebola Bestari Veld, Gala Granola, Kentang Keju Kenari, Kepingan Panasea, Piza Mini Pesona, Roti Kekacang Kasih, Sandwic Santapan Emas, Sandwic Takhta dan Telur Taj Keju.

Untuk makan malam, Fiesta Fajitas, Gulungan Gaelic Keju, Idaman Istimewa, Lagun Lasagna, Nasi Mentega Mimosa, Salmon dan Lemon, Teriyaki Samudera, Tofu Tuah, Tortilla Tango dan Udang Manis Mentega Bawang Putih. Selain sarapan dan makan malam, buku ini turut menyajikan resipi makan tengah hari, pencuci mulut serta makanan ringan.

“Antara resipi kegemaran saya dan anak-anak ialah Lagun Lasagna dan Tortilla Tango. Bagi Lagun Lasagna bahan utama digunakan antaranya ialah keju dan isi daging kambing. Saya menggunakan keju bagi menggantikan susu kerana didapati ramai kanak-kanak tidak suka mengambil susu walaupun ia penting diambil setiap hari bagi mendapatkan khasiat kalsium. Berbanding keju, kebanyakan kanak-kanak tiada masalah untuk menyukainya.

“Tortilla Tango pula adalah makanan popular di Mexico dan ia adalah antara kebab Barat dan boleh didapati di restoran. Bagi mewujudkan hidangan sihat dan sesuatu yang di luar kebiasaan di rumah, saya perkenalkan hidangan ini. Dengan cara ini, kita dapat beritahu anak-anak, makanan yang terdapat di restoran juga boleh disediakan di rumah dan tidak sukar membuatnya,” jelas Hafiza.

Untuk maklumat lanjut, layari http://mamafiza.com/cetusan-karya/perihal-buku-hidangan-si-cilik/

MENU: Sandwic Santapan Emak

Bahan:
– 2 keping roti gandum serat tinggi
– 2 keping daging salami (ayam)
– 2 keping daging salami (daging lembu)
– 2 keping hirisan tomato
– 2 helai daun salad
– 2 keping keju cheddar
– 2 sudu makan mayonis
– 1 sudu makan mentega
– 2 sudu makan minyak zaitun (bagi menggoreng)

Cara membuat:
1. Panaskan minyak zaitun dalam kuali leper, panaskan daging salami dan terbalikkan daging itu. Angkat
dan toskan.
2. Sediakan bahan mentah, tos hirisan tomati dan salad di atas tisu dapur.
3. Bakar roti seketika dalam ketuhar apabila sudah disapukan sedikit mentega pada permukaannya.
4. Sapukan mayonis pada roti dan susun daun salad, hirisan tomato, kepingan keju dan gulungan salami.
5. Sedia dihidangkan.


——————————————————–

May Allah swt blessed your kindness*hugs*

Gambatte ne, keep on your pure spirit, cooking with your kids is undeniably FUN!

About MamaFiza

Born in 1984. Family 1st; living in boulevard of peace, loving my treasured family, fully breastfeeding my precious 4 kids (tandem nursing) *30 months duration for each of 'em*, homeschool advocate, book writer, Work-at-Home-Mom (WAHM), certified Lactation Counselor (LC), official ZIN, yoga + pilates enthusiast, no pacifier & no maid rules! [Praise to God]

01. February 2011 by MamaFiza
Categories: Homeschool Official Event, My Fun Homeschool, Speedy Update | 1 comment

One Comment

  1. Salam & hi. While blogwalking, found your blog. Very interesting content. I will come back for more. If you have time, look over our food blog at myselera.com

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.